Vinařská oblast Morava se vyznačuje perfektními podmínkami pro pěstování hroznového vína, což lahodí tamním vinařům. Návštěva jižní Moravy je neodmyslitelně spjatá s ochutnávkou bílého a červeného vína. Celou atmosféru umocníte návštěvou tradičního vinného sklípku, kde vaše chuťové buňky poznají kořenitost bílého vína a zemitou až ovocnou chuť červeného vína. V následujících řádcích vám prozradíme, na co byste neměli zapomenout na toulkách po Moravě.
Jižní Morava se pyšní panenskou přírodou, která je protkaná hustou sítí vinných cyklostezek. Stačí usednout na sedadlo bicyklu a prozkoumat zdejší oblast křížem krážem. Vinařská oblast Morava se rozděluje na čtyři vinařské podoblasti, a to konkrétna na mikulovskou, slováckou, velkopavlovickou a znojemskou. Všechna místa jsou specifická svou atmosférou a přírodou.
Moravská vína stojí za ochutnávku
Pakliže chcete ochutnat moravská vína, rozhodně se připravte na všechny odrůdy. K návštěvě Moravy jeden den nestačí, protože každý den vaše chuťové buňky podráždíte jinou chutí vína. Moravští vinaři se neobrací zády ani růžovému vínu.
V ženské komunitě se velké oblíbenosti těší Frankovka Rosé z Moravského Žižkova. Polosuché víno růžového zbarvení nepůsobí ulepeně, neboť vše vyrovnává řízná kyselina. Pakliže jste příznivci suchého vína, doporučujeme ochutnat Cabertnet Sauvignon z vinařské obce Mikulov. Příjemná vůně se vám vryje do paměti a vyvážená chuť s nádechem koření si vás podmaní. A nezapomněli jsme ani na milovníky bílého vína. Muškát Moravský z vinařské obce Horní Bojanovice je polosuchý, přičemž chuť je svěží a vůně aromatická.
Jestliže plánujete dovolenou na Moravě, můžete ji příjemně spojit s vinařskou tematikou. Kvalitní vína z Moravy byste si rozhodně neměli nechat ujít.